Topp 10 Super Nintendo-spel på Switch Online

På Nintendo Switch finns en prenumerationstjänst som heter Nintendo Switch Online där du kan få åtkomst till NES-spel och Super NES-spel. Fler och fler spel läggs till varje månad, likt Microsofts Game Pass-tjänst. Nu har jag gått igenom spelbiblioteket gällande Super Nintendo-spel på Switch Online och tänkte härmed ranka de tio bästa spelen enligt mig.

10. Demon’s Crest

Demon’s Crest är ett sidoscrollande actionspel där du inte spelar som en traditionell hjälte, utan istället som en demon. Du kan skjuta eldklot ur munnen och sväva i luften tack vare dina demonvingar. Detta är ett svårt men coolt spel som lyckas förmedla en unik känsla. Grafiken är snygg och många av de monster som du slaktar längs vägen är riktigt vidriga och grymt väldesignade. Demon’s Crest är inget mästerverk men en actionpärla som man inte bör missa.

9. Wild Guns

Wild Guns är något så märkligt som en blandning mellan vilda västern och robotar, eller steampunk som det också kallas. I detta actionspel står du stilla och kontrollerar ett sikte på skärmen som du använder för att skjuta fiender med. Du kan röra dig till höger och vänster om fienderna kommer för nära, men annars är du stillastående. Detta kanske inte låter så roligt när man förklarar det så här i text, men det är snabbt, explosivt och förbaskat roligt. Du kan välja att spela som antingen Clint eller Annie, och beroende på vem du väljer så har du olika förmågor och vapen att förlita dig på. Wild Guns är ganska kort men är kul att spela om och om igen för högre poäng och tillsammans med någon annan i samma soffa.

8. Super Punch-Out

Super Punch-Out är uppföljaren till det legendariska boxningsspelet Mike Tyson’s Punch Out till Nintendo Entertainment System. Du spelar som en ung boxare som tar dig an tuffa motståndare i ringen. Tjusningen med Super Punch-Out är inte bara dess mumsiga grafik och sköna soundtrack, utan dess strider som fokuserar på pussellösning. Du måste försöka läsa av din motståndare och lära dig dess mönster för att ha en chans att vinna. Om du vill ha ett mysigt, roligt och utmanande spel så är Super Punch-Out något för dig!

7. Super Ghouls’N’Ghosts

Svåra spel är alltid kul att ta sig an om de är väldesignade och det är precis vad Super Ghouls’N’Ghosts är. Som riddaren Arthur ska du försöka rädda din bortrövade flickvän genom att dräpa ondskefulla varelser. Till din hjälp har du en rustning och en lans som du kan kasta omkring. Om du tar skada en enda gång tappar du rustningen och Arthur får springa omkring i fillingarna. Tar du skada igen så är du tvärdöd. Super Ghouls’N’Ghosts är galet utmanande men samtidigt roligt, snyggt och underhållande. En klassiker som alla bör ha testat på.

6. Super Mario World 2: Yoshi’s Island

Uppföljaren till mitt favoritspel genom alla tider heter Yoshi’s Island och lät dinosaurien Yoshi stå i fokus medan Mario och Luigi fick bli bebisar. Som Yoshi ska du försöka ta bebis-Mario genom kluriga banor utan att låta fienden norpa åt sig honom och flyga iväg. Det här är ett annorlunda spel om man jämför med tidigare Mario-spel, och är byggt kring Yoshis förmåga att kasta ägg, svälja fiender och sväva i luften i ett kort ögonblick. Yoshi’s Island är kanske inte det bästa spelet på Super Nintendo, men det absolut det charmigaste. Förutom när bebis-Mario skriker, det låter förjävligt.

5. Super Mario All-Stars

En av spelvärldens bästa remakes alla kategorier heter Super Mario All-Stars. Denna samling innehåller Super Mario Bros, Super Mario Bros 2, Super Mario Bros 3 och Super Mario Bros: The Lost Levels i nyversioner. Grafiken är ombyggd från grunden och musiken har blivit uppgraderad. Det är få spel som erbjuder så mycket spelglädje som denna samling.

4. Donkey Kong Country

Det är sjukt svårt att välja en favorit bland Donkey Kong Country-trilogin på Super Nintendo. Egentligen är del två och tre bättre spel men jag tycker att originalet innehåller en känsla som är svår att slå. Den grymma grafiken (för sin tid) och den fenomenala musiken gör spelet bara värt att spela för det. Men under det ligger ett väldesignat spel med en unik personlighet. Jag älskar verkligen det här äventyret och jag spelar ofta om det tillsammans med min fru över några koppar te.

3. Super Metroid

Att ranka dessa topp tre spel är så inihelvete svårt. Samtliga av dessa är nämligen 10/10-spel och jag hoppas innerligt att alla spelar samtliga tre som jag listar här. Super Metroid är ett actionäventyr som handlar om prisjägaren Samus Aran som måste återta den sista Metroiden i universum från rymdpiraten Ridley. Spelet är präglat av en klaustrofobisk känsla, skräckelement och isolering. Det här är ett mästerverk som ingen bör missa. Hela spelet är en enda stor bana där Samus måste hitta nya förmågor och vapen för att kunna besöka alla områden. Få spel är så väldesignade som Super Metroid. Spela för fan!

2. The Legend of Zelda: A Link to the Past

Jadu… Vad säger man? Spel blir väl knappast så mycket bättre än A Link to the Past. Det tredje Zelda-spelet erbjuder underbar grafik, ett magnifikt äventyr med massor av hemligheter att hitta samt ett gudomligt vackert soundtrack. Jag är så glad att Nintendo valde att gå tillbaka till den här spelmekaniken istället för att fortsätta på spåret som andra spelet i serien halkade in på. Kontrollen är perfekt, bossarna underhållande och alla pussel som du måste lösa är finurliga och smarta. Spela. Nu.

1. Super Mario World

Världens bästa spel. Punkt. Super Mario World är definitionen av ett tidlöst spel. Här ser vi pixelgrafik som visar varför 2D åldras så mycket bättre än 3D. Banorna är fantastiskt designade och erbjuder stor variation. Världskartan som Mario rör sig på innehåller massor av hemligheter och inkluderandet av en bonusvärld inuti en bonusvärld är genialt. Musiken är trallvänlig samtidigt som den är vacker. Det var även här vi fick stifta bekantskap med dinosaurien Yoshi för första gången. Jag fullständigt älskar Super Mario World och varje gång jag spelar det så slås jag över hur bra det är. Jag försöker intala mig att det bara är nostalgin som gör att jag älskar det, men det är verkligen ett så bra spel.

Snälla. För min skull. Spela det. Nu.