Fredagslistan: Topp 10 NES-spel

Nintendo Entertainment System. NES. Famicom. Kärt barn har många namn brukar man säga. Nintendos första hemkonsol som släpptes under 1980-talet är en av de mest älskade konsolerna någonsin, och med all rätt. Spelserier som Super Mario Bros. och The Legend of Zelda startade på den fyrkantiga gråa lådan.

Personligen har jag aldrig varit ett jättestort fan av NES, eftersom jag växte upp med Super Nintendo och missade många NES-titlar. När jag nu har spelat många av dem på senare år tycker jag att majoriteten av spelen har åldrats ganska dåligt. Men här nedanför har jag listat mina tio favoritspel till NES som jag tycker håller lika bra idag som då.

10. Final Fantasy

Den fantastiska rollspelsserien Final Fantasy såg dagens ljus på just NES. Även om det första Final Fantasy-spelet är aningen plottrigt och förvirrande på sina ställen så tycker jag verkligen om det. Det finns ett grymt soundtrack, ett roligt stridssystem och bra karaktärsdesign.

Egentligen rekommenderar alla att hellre spela de flertalet remakes som detta spel har fått till bland annat Gameboy Advance och Playstation Portable. Men om man sitter på NES-versionen så funkar det utan problem.

9. Contra

Svåra spel hör till när man spelar retrospel och vilket spel är ett bättre exempel på det än Contra. I detta actionspel kan du spela tillsammans med en kompis där målet är att kämpa emot en utomjordisk invasion.

Spelet är ofantligt orättvist och du dör på endast en enda träff. Och det är fan inte lätt att undvika alla projektiler som flyger in från alla håll och kanter. Men även om du kommer svära, skrika och vråla när du spelar Contra så är det ett förbannat roligt spel som aldrig blir tråkigt.

8. Mike Tyson’s Punch-Out!!

Ett av de mest populära spelen på NES är boxningsspelet Mike Tyson’s Punch-Out!! Som Little Mac går du in i ringen och slåss för att bli den bäste boxaren i världen.

Spelmekaniken fokuserar kring att lära sig fiendernas mönster och att blockera, undvika och slå till vid rätt tillfälle. Det är faktiskt svårare och roligare än det låter. Om du är riktigt bra får du ta dig an självaste Mike Tyson i finalen. Och han är allt annat än lätt.

7. Kid Icarus

Här är en spelserie som jag verkligen tycker att man kunde ha gjort mer av. Det finns enbart tre spel i denna serie och det är fruktansvärt synd när den är så originell som den är. Du spelar som ängeln Pit som kämpar mot den ondskefulla Medusa som ödelagt världen.

Det jag gillar med Kid Icarus är att spelet blandar rollspelselement och plattformselement på ett snyggt sätt. Svårighetsgraden är välavvägd och musiken är riktigt välkomponerad för att vara ett NES-spel. En verklig spelpärla.

6. The Legend of Zelda

Det var här allt började. Det var här som Link tog sina första stapplande steg i den magiska världen Hyrule. The Legend of Zelda är fortfarande ett roligt spel fyllt av hemligheter, grym musik och roligt stridssystem.

Dessvärre ligger spelet inte högre på listan på grund av att många pussel är fullständigt ologiska och tvingar dig att chansa vilt för att komma vidare i spelet. Men värt att spela det idag är det definitivt.

5. Duck Tales

Vem kunde tro att Joakim von Anka skulle funka så bra i ett TV-spel. DuckTales baseras på den tecknade TV-serien med samma namn. I detta spel springer du runt som Farbror Joakim på olika banor för att hitta skatter.

Det jag fullständigt älskar med DuckTales är att spelmekaniken kretsar till stor del kring Joakims käpp, som han kan studsa omkring med. Detta ger nya möjligheter till det klassiska plattformskonceptet som man annars är så van vid att se i andra spel. Sedan är musiken helt makalöst bra. Lyssna på The Moon här ovanför så förstår du varför.

4. Castlevania III: Dracula’s Curse

Det släpptes hela tre spel i Castlevania-serien till NES, men det är i den tredje delen man har lyckats bäst tycker jag. Här får du spela som fyra olika karaktärer som alla har unika förmågor. Det finns alternativa vägar att ta, vilket ökar omspelningsvärdet enormt. Dessutom är musiken medryckande och sjukt trallvänlig.

Om du är intresserad av att testa på ett Castlevania-spel på NES så kan jag inte rekommendera Castlevania III tillräckligt mycket.

3. Mega Man 2

Mega Man 2 är själva definitionen av ett tidlöst spel enligt mig. Som den blå figuren Mega Man ska du besegra åtta olika robotmästare för att till sist slåss mot den onde Dr. Wily.

Det som gör spelet så bra är det faktum att du kan ta dig an de olika robotmästarna i vilken ordning du vill. Speldesignen är fullständigt lysande och du kan bland annat absorbera bossarnas vapen som i sin tur kan ge dig fördelar i kommande strider och hjälpa dig förbi vissa hinder på banorna. Glöm inte heller att musiken är bland det bästa som producerats för NES.

2. Super Mario Bros.

Super Mario Bros. är ett ikoniskt spel och banan 1-1 kommer förmodligen alltid vara den mest kända TV-spelsbanan. Nintendo lyckades med att designa ett spel som var lätt att plocka upp och lära sig, men svårt att fullständigt bemästra.

Jag älskar Super Mario Bros. för att det har så många kvalitéer: musiken är fantastisk, grafiken är charmig och plattformsmomenten är underhållande. Men också för alla hemligheter som går att hitta i form av dolda power-ups och utgångar som gör att du skippar stora delar av spelet.

1. Super Mario Bros. 3

Det här kommer nog inte som en överraskning för någon alls. Super Mario Bros. 3 tog konceptet från originalet och förädlade det fullständigt. Kontrollen är bättre och har högre precision, banorna har större variation, power-upsen är fler, musiken är så bra den bara kan bli och svårighetsgraden är perfekt avvägd.

Super Mario Bros. 3 är ett mästerverk och mitt favoritspel till NES genom alla tider.

Sådär! Det var min lista. Har du någon egen lista över dina favoritspel till NES? Skriv i kommentarsfältet här nedanför.

Lämna en kommentar