Fredagslistan: Topp 10 Final Fantasy-spel

Final Fantasy. Spelserien som nästintill inte behöver någon större introduktion. Sedan 1987 har vi fått ta del av magiska världar, känslostarka karaktärer, underbar musik och fantastiska strider. Det finns mängder av Final Fantasy-spel som både ingår i huvudserien, men sedan finns massor av spin-offs. Dessvärre kommer det INTE dyka upp några spin-offs på denna lista då den är helt ägnad åt spelet från huvudserien.

För min egen del har Final Fantasy-serien betytt oerhört mycket. Och har du läst min självbiografi så vet du också varför. Men nog pratat, varsågoda, här kommer min lista över mina favoritspel i Final Fantasy-serien.

JUST DET! Denna lista innehåller SPOILERS! Så varning för det!

10. Final Fantasy II

Final Fantasy II är egentligen ett ganska mediokert spel om man jämför med samtida spel på NES. Tyvärr är inte stridssystemet särskilt djupt och handlingen kanske inte heller lever upp till seriens bästa berättelser. Och då kanske man undrar varför jag har placerat det på plats nummer 10.

Jo, det är nämligen så att jag uppskattar spelets atmosfär och känsla. Det känns som ett mörkt mellankapitel i en filmtrilogi på något märkligt sätt. (Majoriteten av dina karaktärer dör under tragiska former under spelets gång.)

Den magnifika musiken gör ett stort jobb med att bygga upp spelets känsla, och det upplevs som att man hela tiden har oddsen emot sig när man tar sig an spelets fiender och bossar. Final Fantasy II är ett märkligt spel men minnesvärt för min egen del.

9. Final Fantasy V

Final Fantasy V är lite av en doldis i serien skulle jag säga. Det släpptes till Super Nintendo men kom inte till Amerika eller Europa förrän ett bra tag efter, och då i form av en portning till Playstation och senare Gameboy Advance.

Final Fantasy V kretsar kring huvudkaraktären Bartz som teamar upp med Lenna, Faris och Galuf (!) för att tillsammans rädda världen från det onda trädet Exdeath. Jag anser att handlingen tillhör seriens svagaste, men det gör ingenting när spelet erbjuder så många valmöjligheter. Du kan nämligen byta jobb eller klass på dina karaktärer så att de får nya förmågor och lär sig andra typer av attacker. Du kan därmed pussla och bygga lite hur du vill bland spelets MÅNGA olika jobb.

Musiken är precis som man kan förvänta sig: storslagen och välkomponerad. Final Fantasy V är en mysig upplevelse men som saknar den där udden som de bästa spelen i serien lyckas leverera.

8. Final Fantasy XII

Nu går vi in på Playstation 2-territorium. Final Fantasy XII är ett massivt spel som påminner om ett MMORPG men som spelas i singleplayer. Spelets värld heter Ivalice och har figurerat i massvis av spin off-spel såsom Vagrant Story och Final Fantasy Tactics.

Jag gillar verkligen Final Fantasy XII. Och det är inte så konstigt egentligen. Här finns fantastisk art direction, många intressanta karaktärer, bra musik och ett djupt stridssystem som förnyar spelupplevelsen jämfört med tidigare delar i serien. Dessvärre kommer det inte högre upp på grund av att storyn inte fokuserar lika mycket på karaktärerna som den gör på ländernas politiska duster. Manuset är välskrivet och episkt, men aningen för ointressant för min egen del.

(Du har väl inte missat att du kan vinna Final Fantasy XII till Nintendo Switch här?)

7. Final Fantasy IV

Final Fantasy IV är det första spelet i serien som visade mig att spel kan ha en riktigt fin och emotionellt berättad historia. Här får vi spela som Cecil, en svartriddare, som tvingas gå emot sin konungs order när han inser att allt inte står rätt till. Berättelsen kretsar kring en mängd karaktärer som alla har unika personligheter och som man snabbt fattar tycke för. Något jag verkligen uppskattar är kärleksrelationen mellan Cecil och Rosa.

Det största pluset är inkluderandet av det nya (för den tiden) stridssystemet som kallas active time battle. Striderna är fortfarande turordningsbaserade, men när man har gjort sin attack börjar en mätare fyllas på. När mätaren sen är full så får man attackera igen. Därför måste du agera snabbt när du ska välja kommandon, för detsamma gäller för fienden, så om du står och tvekar för länge så kan det sluta med att du får en yxa i huvudet.

En annan sak som jag älskar är soundtracket som låter som att det är inspirerat av irländska folksånger. En riktig pärla!

6. Final Fantasy

Det var här allt började. Final Fantasy är fortfarande en av mina starkaste spelupplevelser någonsin. Allt i det första spelet är egentligen oerhört primitivt med dagens mått mätt, men det är en känsla över spelet som fullständigt slukar mig. Berättelsen är minimalistisk, stridssystemet är ytligt och bossarna är ganska lätta.

Däremot känns det som att du ger dig ut på ett magiskt äventyr olikt allt annat. Något som är unikt för serien är att du får skapa dina egna karaktärer, döpa dem samt välja vilken klass de ska ha. Musiken bidrar till fantasy-känslan och jag har aldrig ryst så mycket i spelsammanhang som när man går över bron i början av spelet och får höra spelseriens titelspår spelas.

5. Final Fantasy X

Final Fantasy X är en milstolpe för serien på många sätt. Detta var första Final Fantasy-spelet på Playstation 2 samt det första med röstskådespelare. Det sistnämnda gick väl sådär om man ska vara riktigt ärlig, men utöver det var (och är) det ett grymt bra spel enligt mig.

Du följer Tidus på hans färd att försöka hitta hem till Zanarkand. Han träffar på en rad karaktärer som hjälper honom på hans väg, bland annat den vackra och snälle Yuna.

Final Fantasy X bjuder på en sorglig berättelse, roligt stridssystem och fenomenal musik. Om du inte har spelat detta ännu så gör gärna det till valfritt HD-format. Undvik dock direktuppföljaren Final Fantasy X-2, det är ingen höjdare tycker jag.

4. Final Fantasy VIII

Final Fantast VIII är en vattendelare bland de flesta fansen. Vad jag älskar med det är att spelets tema är kärlek. Det handlar nämligen om kärleksrelationen mellan Squall och Rinoa.

Även om stridssystemet är en aning invecklat och monotont på sina ställen så uppskattar jag spelets mekanik och finner det väldigt underhållande. Berättelsen tar flera tvära svängar och det är omöjligt att förutse vad som kommer hända härnäst.

Soundtracket är så pass bra och romantiskt att när jag och min fru gifte oss, så gick vi in i kyrkan till en pianoversion av ”Eyes on Me” från spelet. Final Fantasy VIII är ett starkt och viktigt spel för mig personligen.

3. Final Fantasy IX

Final Fantasy IX är lika delar ett kärleksbrev till seriens fans som det också är en nytändning för spelserien. Här går vi ifrån de futuristiska inslagen som vi såg i VII och VIII, och istället tillbaka till en fantasy-värld inte helt olik Final Fantasy I.

Vi spelar som den godhjärtade banditen Zidane, som stöter på en prinsessa, Garnet, som flytt från sitt slott. Final Fantasy IX är ett lättsammare spel än sina föregångare men besitter ändå en hel del djupa inslag. Här finns teman som sorg, svek och existentialism.

Kompositören Nobuo Uematsu har själv sagt att han är mest nöjd med musiken till Final Fantasy IX av alla spel han skrivit musiken till i Final Fantasy-serien.

2. Final Fantasy VII / Final Fantasy VII Remake

Final Fantasy VII är rankat som ett av världens bästa spel genom alla tider, och det med all rätt! När detta kom bröt det en mängd regler och skapade nya när det gäller spel generellt. Berättelsen är komplex, karaktärerna har djup och musiken är bombastisk och emotionellt laddad.

Personligen tycker jag lika mycket om originalet som remaken som släpptes under 2020. Det är två olika spel som är baserade på samma grundmaterial. Jag önskar att många nyfikna spelare spelar båda två för att få en helhetskänsla av vad Final Fantasy VII är för något. Jag älskar verkligen Final Fantasy VII och VII Remake.

1. Final Fantasy VI

Det här är ett riktigt mästerverk. Final Fantasy VI är och kommer förmodligen förbi min favorit i denna makalösa rollspelsserie. Allt här är perfekt. Grafiken är pixelperfektion, musiken kan inte bli vackrare, stridssystemet är avgrundsdjupt och berättelsen är episk.

I en värld där magi har varit utdöd i flera århundraden letar ett ont imperium efter ett sätt att få tag i denna kraft igen. Till sin hjälp har de tillfångatagit den mystiska kvinnan Terra. Hon lyckas dock bryta sig fri och träffar på en motståndsrörelse som gör allt i sin makt för att rädda världen från det ondskefulla imperiets grepp.

Det här är utan tvekan bland det bästa jag någonsin spelat och uppmanar alla att spela igenom det. Det är för spel som Final Fantasy VI som jag spelar spel till att börja med. Att känna riktiga känslor som betyder något och som stannar med dig för resten av ditt liv.

Sådär! Det var min lista. Har du någon egen lista över dina favoritspel i Final Fantasy-serien? Skriv i kommentarsfältet här nedanför.

Lämna en kommentar