Fredagslistan: Topp 10 Drömremakes

Många är säkert trötta på mängden remakes, remasters och reboots som görs nuförtiden inom spelvärlden. Och det är väl jag med till viss del, men jag tror också att det behövs för att visa en ny generation spelare viktiga spel ur spelhistorien. Jag skulle lätt kunna göra en lista över mina favoritremakes som redan finns, och det kommer nog så småningom, men idag listar jag mina drömremakes. Då menar jag alltså remakes på spel som jag älskar men som kanske bara kan spelas på äldre hårdvara eller som inte har åldrats särskilt bra och förtjänar en ny chans med dagens teknik.

Vissa spel kanske är okända för många och det är därför jag vill dela med mig av dem. Trevlig läsning!

10. Lego Rock Raiders – PC, PS1 – 1999

Långt innan Lego-spelen pumpades ut årligen i en och samma mall så kom kom Lego-spel i alla olika genrer. En av mina största favoriter var utan tvekan Lego Rock Raiders, ett realtidsstrategispel om ett gäng rymdfarare som måste ner under ytan på en mystisk planet och hitta energikristaller för att ta sig hem.

Spelet fokuserade kring att bygga underjordiska baser och att borra i berg för att ta sig djupare och djupare ner i underjorden. Det var spännande, smart och originellt. Dessutom fanns det massvis av coola fordon man kunde bygga och en mängd olika byggnader som kunde pryda ens bas.

Jag har länge hoppats på att det ska komma en remake på Lego Rock Raiders. Förmodligen kommer det aldrig, men man kan ju alltid hoppas.

9. Hotel Dusk: Room 215 – Nintendo DS – 2006

Före detta detektiven Kyle Hyde är huvudperson i detta intressanta mysteriespel som släpptes 2006 till Nintendo DS. Hotel Dusk: Room 215 är ett långsamt spel med ett dussintal karaktärer som du stöter på när du tar in på ett hotell i sökandet på en gammal bekant. Här finns inga bombastiska actionsekvenser eller häftiga explosioner, utan enbart interaktioner mellan människor och omgivningsbaserade pussel. Spelet har även en gimmick där man är tvungen att vända Nintendo DS-konsolen på sniskan för att få den att likna en bok medan man spelar.

Hotel Dusk: Room 215 är kanske inte för alla och kan säkert uppfattas som tråkigt av många, men här finns en mänsklig berättelse med ett medryckande soundtrack. Det hade varit underbart att se en remake av detta till Nintendo Switch.

8. Tex Murphy: The Pandora Directive – PC – 1995

Från en detektiv till en annan. Tex Murphy är en spelserie som dominerade FMV-genren under 90-talet. FMV står för full motion video och betyder att spelet innehåller riktiga skådespelare med filmiska sekvenser. Eftersom CD-skivan tillät mer information än disketter så kunde man trycka in tunga videor i sina spel. Tyvärr sög väldigt många FMV-spel till följd av horribelt skådespeleri.

Tex Murphy är en av få spelserier där allt fungerar perfekt. Som Detektiven Tex lever du i ett postapokalyptiskt San Fransisco efter tredje världskriget. Många av människorna har förvandlats till mutanter eller fått men efter kriget. Men trots den dystra världen finns det utrymme för klassiska noir-känslor i spelet. Och jag tycker att det är i seriens fjärde spel, The Pandora Directive, som man lyckats allra bäst. Här finns en makalöst bra story, ett jazzigt soundtrack och massvis av kluriga pussel. Jag hade älskat att se en remake till Switch med dagens grafik.

För de som är intresserade att testa på ett Tex Murphy-spel så finns det senaste spelet i serien, Tex Murphy: Tesla Effect, tillgängligt på Steam och GOG. Detta blev kickstartat under 2012 och ni kan ju gissa vem som stod först i kön med sin plånbok viftandes. Jakob stod också i kön men viftade med något helt annat…

7. Gabriel Knight 2: The Beast Within – PC, Mac – 1996

Gabriel Knight är ju så klassiskt det kan bli. Här ser vi en äventyrsserie till PC som innehåller tre delar. Alla tre skiljer sig åt när det kommer till det spelmässiga. Det första, Sins of the Fathers, är ett 2D peka-klicka-spel medan det andra, The Beast Within, är ett FMV-spel och det tredje, Blood of the Sacred, Blood of the Damned, är helt gjort i 3D.

Det är mittenspelet som jag tycker är ett riktigt mästerverk. Du spelar som Gabriel Knight, en författare som blir ombedd att lösa ett mord på en liten flicka i Tyskland. Till början verkar allt som en olycka, men snart uppdagas saker som får blodet att frysa till is. Jag tänker inte avslöja mer av handlingen för den är verkligen superbt skriven av självaste Jane Jensen. Spelets pussel är kluriga och smarta. Skådespeleriet är på topp och musiken av Jensens make, Robert Holmes, är en riktigt pärla.

För den som vill spela Gabriel Knight-spelen så finns samtliga att köpa på GOG.com

6. Final Fantasy VI – Super Nintendo, PS1, GBA – 1994

Final Fantasy VI är ett av mina favoritspel genom alla tider. Allt är så perfekt med detta rollspel; musiken, berättelsen, spelmekaniken, ja, allt. Spelet står sig väldigt väl idag egentligen, men om man har spelat Octopath Traveler så undrar man ju hur en remake av Final Fantasy VI hade sett ut om det hade skapats med samma grafikmotor som det.

Jag skulle vilja att man enbart hottade upp grafiken och spelade in hela soundtracket på nytt med en symfoniorkester och lämnade resten av spelet helt intakt. För så bra är det nämligen. Det skulle bli 10 av 10 i betyg!

5. The Journeyman Project 2: Buried in Time – PC och Mac – 1995

Här kommer den sista FMV-spelserien på listan. Enligt mig är The Journeyman Project-serien ett science fiction-mästerverk som alla bör spela. Givetvis ska man helst spela hela trilogin för att förstå hela storyn, men om du bara ska spela en del i serien så se då till att det är tvåan, Buried in Time.

I denna del spelar du som Gage Blackwood, en tidsagent som arbetar för att förhindra att någon manipulerar tiden. Problemet är att någon har satt dit Gage för att själv ha ändrat det förflutna. Därför måste Gage fly och resa tillbaks till det förflutna för att reda ut vad som har ändrat, varför och vem som gjort det.

Berättelsen är mystisk, spännande och fasligt underhållande. Musiken griper verkligen tag i en och alla skådespelare gör ett riktigt bra jobb i sina roller. Det är så synd att den här serien dog ut. Jag hade gjort vadsomhelst för att se detta spel få en remake med dagens teknik. Originalspelen finns att köpa via GOG.com

Snälla, spelgudarna, må detta ske!

4. The Dig – Mac, PC – 1995

Om man har sett filmen Armageddon med Bruce Willis så kommer man känna igen premissen i peka-klicka-spelet The Dig. En asteroid är på väg mot Jorden och ett team astronauter måste åka upp och förgöra den. Twisten med detta är att när astronauterna väl kommer i kontakt med asteroiden ändrar den kurs. Det visar sig att det är en farkost som tar med sig människorna till en avlägsen planet.

Storyn är väldigt intressant och är betydligt mer filosofisk än i många andra spel. Precis som astronauterna är du nyfiken och förundrad över den märkliga planet du får utforska. De pussel man stöter på är underliga och kluriga men aldrig omöjliga. Sen är även musiken fantastisk. Anledningen till varför jag vill ha en remake på detta är att man skulle kunna göra helt häpnadsväckande snygga handritade bilder i 4K med ett modernt interface som skulle kunna tilltala en ny publik.

3. Valkyrie Profile – PS1, PSP, iOS, Android – 1999

Nordisk mytologi och japanska rollspel. Funkar verkligen den mixen? Ja, det gör det. I Valkyrie Profile spelar du som valkyrian Lenneth som letar upp nyligen avlidna människor för att rekrytera dem inför det annalkande Ragnarök, kriget mellan gudarna och jättarna. Valkyrie Profile skiljer sig från många andra japanska rollspel och innehåller bland annat ett tidssystem som gör att du måste planera noggrant vad du vill göra härnäst, för efter en viss bestämd tid kommer Ragnarök och då bör du vara redo för strid.

Storyn är vacker, sorglig och mäktig. Varje karaktär du rekryterar har en spännande och tragisk bakgrund. Stridssystemet är lättillgängligt men djupt. Musiken är bombastisk och vemodig. Det hade varit så kul att se en remake av detta med en modern touch och next gen-grafik. Square Enix, låt det hända!

2. Baten Kaitos: Eternal Wings and the Lost Ocean – Gamecube – 2004

För min del är rollspelet Baten Kaitos: Eternal Wings and the Lost Ocean tveklöst ett av de bästa spelen till Gamecube. Spelets värld utspelar sig i himmelen där fem svävande kontinenter finns. Ingen vet vad som finns under molnens tjocka täcke. Som ynglingen Kalas ska du söka hämnd på Giacomo, en man som dödat Kalas farfar. Handlingen utvecklas och snart träffar Kalas på Xelha, en ung kvinna, som är ute på ett viktigt uppdrag. Snart övergår allt till en fråga om liv eller död för alla världens invånare.

Baten Kaitos är själva definitionen av kreativitet för min del. Här finns en unik spelvärld, välskriven story och ett magnifikt stridssystem som fokuserar på kortlekar. Det låter skittråkigt men det är genialt! Och musiken tillhör det bästa jag någonsin har hört. Om man tog alla dessa originalkomponenter, smackade på 4K-grafik och spelade in röstklippen på nytt så hade jag givit detta 10 av 10 direkt. 11 av 10 kanske till och med.

1. Fire Emblem 6: The Binding Blade – GBA – 2002

Fire Emblem är en anrik spelserie som går tillbaks till slutet av 80-talet/början av 90-talet. För min egen del är min favorit del sex i serien, Fuuin no Tsurugi eller The Binding Blade som det inofficiellt heter på engelska. Eftersom detta spel enbart finns på japanska så minns jag att jag importerade detta spel till Gameboy Advance och laddade ner en översättning på manuset som jag skrev ut och satt bredvid min Gameboy med och läste samtidigt som jag spelade.

Anledningen till varför jag älskar The Binding Blade är för att det är det Fire Emblem där jag verkligen känner att jag är med i ett fullskaligt krig. Fiendearmén är gigantisk, i varje strid är oddsen emot dig och allt känns hopplöst. Karaktärsgalleriet är fantastiskt och det klassiska Fire Emblem-stridssystemet är perfekt.

Snälla Nintendo! Gör en remake av Fire Emblem 6 och släpp till Nintendo Switch!

Sådär! Det var min lista. Har du någon egen lista över drömremakes som du vill se? Skriv i kommentarsfältet här nedanför.

Lämna en kommentar