Fredagslistan: Topp 10 Soundtracks

Om det finns något jag älskar så är det musik. Allt från klassisk musik till hårdrock. Därmed älskar jag även musiken till TV-spel, eller soundtracks som det också kallas. Här nedanför har jag rankat mina tio favoritsoundtracks som jag ständigt lyssnar på om och om igen. Innan listan börjar så vill jag först och främst bara säga att det är så inihelvete svårt att ranka musik. Vissa dagar upplever jag att några låtar är bättre än andra och vice versa. Men på det stora hela är dessa de tio bästa spelsoundtracks någonsin enligt mig.

10. Halo 3 – Kompositör: Martin O’Donnell, Michael Salvatori

Halo-spelen har alltid innehållit mäktig musik som lyckas förmedla känslan av hopp, sorg och ensamhet. I Halo kämpar människorna mot utomjordiska The Covenant. Det är en kamp som kan innebära slutet för allt liv i universum och soundtracket ackompanjerar spelets händelser perfekt. Jag har ofta fått gåshud och tårar i ögonen under mina timmar i Halo-universumet.

I just Halo 3 är musiken vackrare, djupare, mer bombastisk och viktigare än någonsin. Om ni inte har lyssnat på detta soundtrack innan så ber jag er att göra det. Hela soundtracket finns tillgängligt på Spotify.

9. Phoenix Wright: Ace Attorney – Kompositör: Masakazu Sugimori 

Jag minns fortfarande första gången jag spelade Phoenix Wright: Ace Attorney. Trots att det hade ett fantastiskt manus, charmig grafik och ett underhållande gameplay så lade jag inte märke till det alls. Jag var istället helt uppslukad av den makalösa musiken som lyckades förmedla varje känslotillstånd hos karaktärerna och varje spännande situation som uppstod i spelet.

Spelserien är känd för bra musik men personligen tycker jag att det första spelet har den bästa musiken och skapade många teman som flitigt har använts i senare delar av serien. Samtliga Ace Attorney-soundtracks finns tillgängliga på Spotify.

8. Chrono Trigger – Kompositör: Yasunori Mitsuda

Rollspelet Chrono Trigger är inte bara ett av de bästa spelen någonsin, det har även ett av de bästa soundtracksen någonsin! Här får vi ta del av episka stycken, melankoliska melodier och mysiga teman.

Yasunori Mitsuda jobbade så hårt på soundtracket att han fick magsår och fick läggas in på sjukhus. Som tur var kunde hans mentor och kollega, Nobuo Uematsu, komma in och hjälpa till på ett hörn. Även om Mitsuda har skrivit otrolig musik efter Chrono Trigger så anser jag att detta soundtrack är det bästa han någonsin skrivit.

7. Persona 4 – Kompositör: Shoji Meguro, Atsushi Kitajoh

Persona-serien är ganska olik den generella japanska rollspelsspelserien. Här finns inga drakar, riddare eller trollkarlar. Istället handlar Persona-spelen om att leva som en karaktär i en modern tid. Du går i skolan, pluggar, hänger med kompisar och lagar mat. Man skulle kunna säga att Persona-spelen är femtio procent livssimulator och femtio procent rollspel.

Personligen älskar jag Persona-serien och anser att Persona 4 är kronan på verket. Berättelsen, stridssystemet och den grymma musiken gör detta till ett av få spel som jag gärna spelar om och om igen. Soundtracket innehåller japansk pop, symfoniorkester-stycken och allt däremellan.

6. Super Mario Galaxy – Kompositör: Koji Kondo

Super Mario Galaxy är utan tvekan det bästa spelet till Nintendo Wii. Det finns många faktorer som bidrar till varför jag älskar det spelet så mycket; bandesignen, lekfullheten, kontrollen. Men den största är faktiskt den orkestrerade musiken som innehåller allt från bombastiska stycken till lugna melodiösa låtar.

Koji Kondo har gjort så fantastiskt mycket bra musik genom åren, men jag undrar om inte Galaxy-soundtracket är hans bästa Mario-soundtrack någonsin. Det finns någonting här som jag inte riktigt känner när jag lyssnar på andra soundtracks. Magiskt!

5. Mega Man 2 – Kompositör: Takashi Tateishi, Manami Matsumae

Mega Man är en av de mest ikoniska spelkaraktärer någonsin. Han har figurerat i ett dussintal spel och spin-offs. Något som Mega Man-serien är välkänd för är dess musik. Inget spel i serien representerar bra musik lika bra som Mega Man 2.

Trots ett begränsat ljudchip i Nintendo Entertainment System-konsolen lyckades man skapa medryckande melodier och engagerande låtar som strålande ackompanjerar allt som händer på skärmen. Att springa runt och skjuta robotar till höger och vänster när man samtidigt får lyssna på dessa låtar är oförglömligt.

4. The Legend of Zelda: Ocarina of Time – Kompositör: Koji Kondo

Zelda-serien har alltid inkorporerat musik och användandet av musikaliska instrument i spelen. Ocarina of Time har ju till och med blåsinstrumentet okarina med i titeln! Därför är det ju trevligt att samtliga soundtracks i spelserien innehåller bedårande musik som tar dig med till det förtrollade landet Hyrule.

Jag hade riktigt svårt att välja ett enda soundtrack från Zelda-serien, men i slutändan insåg jag att jag måste välja just Ocarina of Time. Det är så många klassiska låtar som finns med här och utan just den här musiken hade spelet inte varit lika bra. Många av melodierna på detta soundtrack tillhör det bästa som hela spelmusikvärlden har att erbjuda.

3. Castlevania: Symphony of the Night – Kompositör: Michiru Yamane

Likt många andra spelserier på denna lista så är även Castlevania-serien känd för sin blodpumpande musik. Actionäventyrsserien handlar om att äntra Draculas slott, Castlevania, för att förgöra vampyrkonungen själv. Varje område i slottet har ofta ett eget tema och musik speglar detta otroligt väl.

Personligen anser jag att soundtracket till Symphony of the Night är ett av världens bästa spelsoundtrack någonsin. Det är något som är så fulländat med det som är svårt att förklara. Här finns allt från barock, klassisk musik och moderna elgitarrer. Symphony of the Night är en musikalisk resa som jag hoppas att ingen missar att ta del av.

Tips! David Westerlund arrangerade en hel Castlevania-konsert under 2010 (som Robin så klart besökte) och den går att se och höra i sin helhet i videon här nedanför.

2. Shadow of the Colossus – Kompositör: Koh Ohtani

Shadow of the Colossus är ett mästerverk. Spelet handlar om en tystlåten man som försöker återuppliva sin älskade flickvän. För att kunna göra det måste han dräpa sexton kolosser (massiva varelser) som vandrar omkring i ett förbjudet land.

Musiken som spelas under spelets gång går inte att förklara som annat än fullständigt mästerlig. Det är musikstycken som går direkt in i själen på en och personligen blir jag djupt berörd när jag lyssnar på soundtracket. Ett av få spelsoundtrack som man inte behöver ha någon kontext till. Musiken står för sig själv och berättar historien utan några ord.

1. Final Fantasy VI – Kompositör: Nobuo Uematsu

Anledningen till varför jag bara lät ett spel per spelserie vara med på listan är på grund av Nobuo Uematsu, detta musikaliska geni. Om jag inte hade infört den där regeln så hade definitivt Final Fantasy-soundtracks tagit upp samtliga platser på listan.

Det är väldigt svårt att bara välja ett enda soundtrack ur Uematsus enorma musikbibliotek, men i slutändan var jag tvungen att välja Final Fantasy VI. Jag tycker att det är det mest kompletta av all hans musik. Spår som melankoliska Terra’s Theme, mäktiga Dancing Mad och hjärtskärande Aria Di Mezzo Carattere är bara några fantastiska spår på detta tidlösa och episka soundtrack.

Mycket av Nobuo Uematsus musik ligger ute på Spotify och jag uppmanar ALLA att lyssna på hans musik. Det finns något för alla där. Det kan jag lova.

Jag vill också nämna några bubblare som jag hade velat ha med, men som tyvärr hamnade precis utanför listan:

Donkey Kong Country 2 – Kompositör: David Wise, Emelie Fischer

Baten Kaitos: Eternal Wings and the Lost Ocean – Kompositör: Motoi Sakuraba

The Elder Scrolls V: Skyrim – Kompositör: Jeremy Soule

The Journeyman Project 2: Buried In Time – Kompositör: Bob Stewart

Gabriel Knight 2: The Beast Within – Kompositör: Robert Holmes

Sådär! Det var min lista. Har du någon egen lista eller vill du tipsa om något grymt soundtrack? Skriv i kommentarsfältet här nedanför.

Lämna en kommentar