Fredagslistan: Topp 10 Resident Evil-spel

Med tanke på att Resident Evil Village snart är här hos oss så blev jag riktigt sugen på att ranka mina favoritspel i skräckserien Resident Evil. Detta är en anrik spelserie som såg dagens ljus under mitten av 90-talet då det släpptes till Playstation. Sedan dess har serien evolverat från skräck till action och tillbaka till skräck. Det är just den här förändringen som ständigt sker i Resident Evil-serien som jag uppskattar och gör att jag alltid är förväntansfull för nästa del.

Nu kör vi igång fredagslistan och JUST DET! Denna lista innehåller SPOILERS! Så varning för det!

10. Resident Evil: The Umbrella Chronicles

Första spelet på listan är The Umbrella Chronicles, ett spin off-spel som är en så kallad ”on-rail shooter”, alltså att din karaktär rör sig på egen hand medan du siktar och skjuter längst vägen. Handlingen är mest ett hopkok av flera olika scenarion från tidigare Resident Evil-spel, och därmed en ursäkt att få skjuta zombies på löpande band.

Det som gör spelet njutbart är att du kan spela tillsammans med en kompis i co-op och att det är en skön känsla att sikta på skärmen med en wiimote (handkontrollen till Wii). The Umbrella Chronicles är kanske inte för alla, men det är bra för vad det är.

9. Resident Evil 5

Resident Evil 5 är en riktig vattendelare. Personligen anser jag att det är ett renodlat actionspel och inte alls har så mycket att göra med temat skräck. Spelet tar plats under Afrikas stekande sol och man spelar som Chris Redfield, en av originalkaraktärerna från första Resident Evil.

Spelet har ett starkt fokus på co-op och låter dig spela tillsammans med en vän eller med en AI-partner. Personligen anser jag att det tar bort hela känslan med Resident Evil och gör att man inte känner sig utsatt eller isolerad som tidigare spel i serien. Resident Evil 5 är ett bra actionspel men bara ett godkänt Resident Evil-spel.

8. Resident Evil Zero

Resident Evil Zero är ett klassiskt Resident Evil-spel. Här har vi låsta kameravinklar, mängder av pussel som ska lösas och styltig kontroll. Spelet utspelar sig innan händelserna i första spelet och man får spela som både hjältinnan Rebecca Chambers och den nya karaktären Billy Coen.

Spelet förnyar det klassiska konceptet en aning med att man kan byta mellan Rebecca och Billy närsomhelst och därmed lösa pussel som annars inte hade gått att göra med en karaktär. Handlingen är inte så värst intressant egentligen men lyckas ändå hålla ens intresse under hela vägen igenom.

7. Resident Evil Revelations

Resident Evil Revelations är ett sidospel i serien och släpptes ursprungligen till Nintendo 3DS. Spelet påminner starkt om Resident Evil 4 och handlar om hjältinnan Jill Valentine som besöker ett omkringdrivande fartyg på havet. Givetvis står inte allt rätt till och hon måste kämpa för sitt liv tillsammans med kollegan Parker.

Spelmässigt är Revelations ganska amputerat med tanke på att det är utvecklat för Nintendo 3DS. Grafiken är lågupplöst, kontrollen är svårhanterlig då man enbart hade en analog att jobba med och längden är kort. Men det är ett väldesignat spel och innehåller rätt känsla för ett Resident Evil. Några år senare släpptes Revelations 2 till diverse plattformar, men gjorde inget större intryck på mig. Låt oss hoppas att en tredje del är på väg snart!

6. Resident Evil 3: Nemesis / Resident Evil 3 Remake

Resident Evil 3: Nemesis skulle egentligen ha blivit en spin off, men det slutade med att det blev den officiella tredje delen i zombiesagan. Spelet utspelar sig parallellt med händelserna i det andra spelet och man besöker till och med vissa platser som finns med i det spelet. Du spelar som Jill Valentine som försöker fly från ett dödsdömt Raccoon City. Men det är inte lätt med alla zombies som ödelagt staden, och framförallt inte när ett fult jävla monster vid namn Nemesis jagar dig.

Jag anser att man bör spela både originalet och remaken då de båda är olika till spelmekanik och därför är det bra att uppleva båda för att få förståelse för hela berättelsen och konceptet med Resident Evil 3. Jag älskar båda två och önskar att du testar på dem också.

Du har väl inte missat min videorecension på remaken va?

5. Resident Evil: Code Veronica

Code Veronica är ett sidospel i serien som fokuserar på Claire Redfield, hjältinnan i andra spelet och systern till Chris Redfield från första Resident Evil. I detta spel hamnar Claire av misstag på en förläggning full av zombies och monster. Som tur är träffar hon på Steve Burnside som hon kan teama upp med för att öka sina överlevnadsodds.

Spelmässigt är Code Veronica precis som de klassiska Resident Evil-spelen: här finns omgivningsbaserade pussel, horder av zombies, lite ammunition och begränsade möjligheter att spara spelet. Berättelsen är spännande och mer actionbetonad än tidigare delar. Jag vill gärna se en modern tappning av Code Veronica till Xbox Series X och PS5.

4. Resident Evil 7: Biohazard

Efter tågolyckan som är Resident Evil 6 trodde jag att serien skulle tvärdö, men icke sa nicke. Capcom lyckades mästerligt att gå från tredjepersonsaction till förstapersonsskräck med Resident Evil 7: Biohazard. Du spelar som Ethan Winters, en man som är på jakt efter sin försvunna fru. Spåren leder fram till ett riktigt obehagligt ställe som ägs av familjen Baker.

Jag älskar verkligen detta spel eftersom det förnyar hela spelserien samtidigt som det behåller viktiga element. Du löser pussel och har ont om ammunition men dras ändå in i mängder av strider utan att det blir för tjatigt eller för svårt. De sista två timmarna tappar lite fokus och det är synd, för hade man lyckats bibehålla samma känsla som resten av spelet så hade detta varit en klockren 10 av 10. Nu är det en stark 9 av 10.

3. Resident Evil 2 / Resident Evil 2 Remake

Resident Evil 2 är en av spelvärldens bästa uppföljare enligt mig. Allt som fanns i originalet förbättrades här. Istället för att vara låst till en herrgård så rörde du dig från gatorna i Raccoon City till en polisstation till en kloak osv. Du kan välja att spela som Leon S. Kennedy eller Claire Redfield, som båda har separata spelscenarion med olika vägar att ta.

Remaken är även den fruktansvärt bra och jag anser att det var det bästa spelet som släpptes under 2019. Likt Resident Evil 3 och dess remake anser jag att man bör avnjuta både originalet och remaken här också. Båda har styrkor och svagheter, och därför är det kul att jämföra spelet. Oavsett vilken version du spelar så får du en grym spelupplevelse.

2. Resident Evil / Resident Evil Remake

1996 släpptes första Resident Evil-spelet till Playstation och sedan dess har vi fått mängder av inslag i denna zombie-serie. Handlingen är härligt B-films ostig och kretsar kring ett gäng specialagenter som skickas in till Raccoon Forest där ett gäng bisarra mord har skett. Efter tumult och en attack av zombiehundrar flyr teamet in i en herrgård. Det är här som spelet tar sig början och vilken resa det är. Du kan välja att spela som Chris Redfield eller Jill Valentine, där båda har unika storyinslag och vägar att ta.

Idag är originalspelet ett föråldrat skämt, men det kan ändå vara värt att spela för att se hur det såg ut när det släpptes -96. Vill du ha en av de värsta skräckupplevelserna någonsin så ska du spela Resident Evil Remake, en av spelvärldens bästa remakes. Grafiken är nygjord, storyn är utökad, pusslen är fler och skräcken är värre. Betydligt värre. Ett vackert skräckmästerverk som alla bör ha testat på om man vill kalla sig ”gamer”. (Jag tittar på dig Jakob!)

1. Resident Evil 4

Topp 10 bästa spel någonsin. Där skulle jag placera Resident Evil 4 utan konkurrens. Capcom övergav spelmekaniken från de första tre spelen och valde att gå en mer actionorienterad väg. Resultatet blev ett av världens bästa spel någonsin och skapade i princip den moderna tredjepersonsaction-genren. Vi fick spela som Leon S. Kennedy från Resident Evil 2 då han är på jakt efter USA:s presidents dotter som har blivit bortrövad. Spåren leder fram till en by i bergen i Spanien och när Leon väl anländer dit får han ett ganska bryskt bemötande kan man väl säga…

Resident Evil 4 blandar det bästa av alla spelvärldar. Här finns skräckelement, actionscener, strategiskt tänk kring ammunition och hemliga vapen och föremål att samla på. Tempot är suveränt avvägt och fienderna har en perfekt variation som aldrig blir tröttsam. Jag har spelat ut Resident Evil 4 fler gånger än jag kan minnas och jag blir alltid positivt överraskad över hur välgjort det är efter så lång tid (det kom ut 2005). Det har pratats mycket om en remake av detta spel och jag är sjukt taggad på det. Det behövs egentligen inte när grundspelet är så fruktansvärt bra, men det är alltid kul att se lite välbehövda uppdateringar i kontrollschemat, grafiken och den generella designen. Oavsett så hoppas jag att ni ger Resident Evil 4 en chans, för det är ett jävligt bra spel!

Så där! Det var min lista! Vilka är era favoriter i Resident Evil-serien? Skriv gärna här nedanför! Och vad tror ni om Village? Topp eller flopp?

En kommentar

  1. miller 2022-08-06

Lämna en kommentar