Den stora artikeln om Ace Attorney-serien

Spelserien Ace Attorney, eller Gyakuten Saiban som den heter i Japan, innefattar en mängd interaktiva noveller som fokuserar på domstolsdrama.

Första spelet, Gyakuten Saiban, släpptes 2001 till Gameboy Advance, men enbart i Japan. Uppföljarna Gyakuten Saiban 2, (2002) och Gyakuten Saiban 3, (2004), fick vi inte heller se utanför Japan. Det var först 2005, när första spelet i serien fick en ansiktslyftning till Nintendo DS, som vi fick se serien släppas i USA och Europa, och då med namnet Phoenix Wright: Ace Attorney.

Phoenix Wright i egen hög person

Phoenix Wright: Ace Attorney spelar du som försvarsadvokaten Phoenix Wright. Phoenix och hans assistent Maya tar sig an en rad mystiska mordfall som alla har en djupare lösning än vad man först tror. Ace Attorney-spelen är ofta välskrivna och spännande från första sekund. Du spenderar många timmar inuti rättssalen där Phoenix korsförhör vittnen och presenterar bevis för att rentvå sin klient. Dessa sektioner är alltid spännande och man sitter som på nålar för att man så gärna vill veta vem som är mördaren. Utöver rättegångarna spenderar man mycket tid på brottsplatserna för att leta efter ledtrådar och förhöra olika vittnen för mer information. 

Även om spelen behandlar djupa och mörka ämnen finns stora portioner humor som ofta visas i namnen på karaktärerna i spelet. Den narcissistiske detektiven Luke Atmey, den gamla jobbiga tanten Wendy Oldbag och sprängexperten Ted Tonate är bara några roliga namn som förekommer i serien. Karaktärerna är alltid välskrivna och har unika personlighetsdrag. Assistenten Maya är ett medium som kan kontakta andar från andra sidan, detektiven Gumshoe gör alltid bort sig och åklagaren Franziska von Karma slår folk med sin piska som hon ständigt har med sig.

Uppföljarna Gyakuten Saiban 2 och Gyakuten Saiban 3 översattes till Justice for All och Trials and Tribulations, och släpptes 2006 respektive 2007 till Nintendo DS i USA och Europa. Även i dessa spel spelar du som Phoenix Wright och tar dig an nya fall. Generellt brukar nya åklagare introduceras i varje Ace Attorney-spel och i dessa uppföljare ser vi Franziska von Karma och Godot som vill ta ut sin hämnd över något som Phoenix gjort indirekt mot dem i det första spelet.

I det fjärde spelet, Apollo JusticeAce Attorney, som släpptes 2008, ser vi en ny protagonist i huvudrollen, nämligen Apollo Justice. Det har gått sju år sen händelserna i Trials and Tribulations och Phoenix Wright har blivit avstängd från advokatyrket. Istället fungerar Phoenix som Apollos mentor och hjälper honom ta sig an fyra fall. Apollo har också en egen assistent, trollkarlen Trucy, som även är Phoenix adoptivdotter. Som rival till Apollo ser vi åklagaren Klavier Gavin, en rockstjärna som extraknäcker i rättssalen. Apollo Justice: Ace Attorney är det första spelet i serien som var specifikt utvecklat för Nintendo DS och därmed har man lagt till fler spelmässiga funktioner, däribland kan man blåsa in i mikrofonen och utföra pekrörelser på skärmen när man letar efter ledtrådar.

Mellan Apollo Justice: Ace Attorney och Phoenix Wright: Ace Attorney: Dual Destinies fick vi se en spin-off i form av Miles Edgeworth: Ace Attorney Investigations på Nintendo DS som kom ut 2010 i USA och Europa. Den här gången spelar vi som Miles Edgeworth, åklagaren från första spelet i serien. Spelmallen har blivit omarbetad i Ace Attoreny Investigation och det spelas mer ur ett tredjepersonsperspektiv, även om mycket påminner om dem andra delarna i serien. Det mest uppmärksamväckande med Investigations var att man aldrig klev in i rättegångssalen. Spelet utspelar sig helt på brottsplatsen där man letar efter bevis och korsförhör vittnen. Tyvärr sålde inte spelet särskilt bra utanför Japan och därför fick vi aldrig se uppföljaren, Gyakuten Kenji 2, i USA eller Europa.

2013 fick återigen se en ny del i huvudserien, Phoenix Wright: Ace Attorney: Dual Destinies. Nu var Phoenix tillbaka som huvudkaraktär och han hade fått tillbaka sin advokatlicens. Dual Destinies var specifikt utvecklat för Nintendo 3DS och innehöll därmed seriens första 3D-grafik och nya spelmoment lades till. Vid sin sida har Phoenix, utöver Apollo Justice, det nya stjärnskottet Athena Cykes, som kan läsa av människors psykiska tillstånd och därmed avgöra om de ljuger eller talar sanning. Phoenix nya rival är den sammanbitne åklagaren Simon Blackquill som fraktas mellan fängelset och rättssalen då han även är en dödsdömd brottsling.

I början av 2014 fick vi se en crossover mellan Ace Attorney-serien och Professor Layton-serien i form av Ace Attorney vs. Professor Layton till Nintendo 3DS. Spelet använder en liknande spelmotor som Dual Destinies och grafiken är helt i 3D denna gång med. Handlingen tar Layton och Phoenix till en magisk värld som heter Labyrinthia där man tror på häxor. Herrarna Layton och Wright måste nu hjälpa en oskyldigt anklagad kvinna, Espella, från att brännas på bål. Spelmässigt blandas elementen från både Ace Attorney-serien och Professor Layton-serien. Rättegångsbitarna spelas som ett klassiskt Ace Attorney-spel, medan utforskandet på brottsplatsen spelas som ett Professor Layton-spel med pussel och gåtor att lösa.

Den senaste delen i huvudserien, Phoenix Wright: Ace Attorney: Spirit of Justice, släpptes 2016 till Nintendo 3DS och delade upp handlingen mellan Phoenix och Apollo. Phoenix åkte till ett land där man förlitar sig på medium framför advokater och Apollo stannade kvar hemma för att fortsätta driva advokatverksamheten. Det är även här vi får återse Maya för första gången sedan Trials and Tribulations. Ett nytt spelmoment som introducerades i Spirit of Justice var en magisk vattenpöl som fungerade som en spegel och visade offrets perspektiv på vad som hände precis innan denne dog.

Man brukar kalla de första tre spelen, Phoenix Wright: Ace Attorney, Justice for All och Trials and Tribulations för Phoenix Wrights trilogi och de tre senare spelen, Apollo Justice: Ace Attorney, Dual Destinies och Spirit of Justice för Apollo Justices trilogi.

Utöver spelen ovan finns även ett spel som heter Dai Gyakuten Saiban som släpptes till Nintendo 3DS 2015och utspelar sig på 1800-talet i Japan. Där spelar man som en förfader till Phoenix Wright. Tyvärr har detta spel och uppföljaren, Dai Gyakuten Saiban 2 (2017), inte översatts till engelska, (ännu), och har därför inte släppts i varken USA eller Europa.

Personligen är jag ett stort fan av serien och kan verkligen rekommendera dig att testa första spelet för att se om det är något för just dig. Spelet innehåller knivskarpa dialoger, spännande mordfall, fantastisk musik, snygg grafik, roligt gameplay och underbara karaktärer. Och om du tycker annat så svarar jag med Phoenix Wrights klassiska replik: ”Objection!”

Robins betyg på alla spel i Ace Attorney-serien:

Phoenix Wright: Ace Attorney – 4.5/5
Phoenix Wright: Ace Attorney: Justice for All – 3/5
Phoenix Wright: Ace Attorney: Trials and Tribulations – 5/5
Apollo Justice: Ace Attorney – 3/5
Phoenix Wright: Ace Attorney: Dual Destinies – 3/5
Phoenix Wright: Ace Attorney: Spirit of Justice – 2/5
Miles Edgeworth: Ace Attorney Investigations – 2.5/5
Ace Attorney vs. Professor Layton – 3/5
Gyakuten Kenji 2 – 5/5
Dai Gyakuten Saiban – 4/5
Dai Gyakuten Saiban 2 – 5/5

Här kan du dessutom lyssna på podcastavsnittet där Robin nördpratar om Ace Attorney-spelserien:

Robins nördprat: Ace Attorney-serien

Lämna en kommentar